събота, 15 октомври 2011 г.

Филм за американски бомбардировачи през Втората световна война и техните славни летци видян отзад напред


Съдържанието на филма бе следното:

Американски самолети, целите надупчени и пълни с ранени мъже и трупове, излитаха заднешком от едно летище в Англия. Над Франция няколко германски изтребители се приближаваха заднишком към тях, изсмуквайки куршуми и шрапнели от някои от самолетите и екипажите им. Същото направиха и с няколко разбити американски бомбардировача на земята, които излетяха назад, за да се присъединят към своята ескадрила.
Ескадрилата прелетя отзад напред над обхванати от пламъци германски градове. Бомбардировачите отвориха люковете си, които притежаваха някакъв чудноват механизъм, и огънят се сви, събра се в цилиндрични стоманени контейнери, които се прибраха в търбусите на самолетите. Контейнерите бяха наредени грижливо по поставки. Германците там долу имаха чудновати уреди, прилични на дълги тръби. С тях изсмукваха шрапнели от екипажа и самолетите. Все пак имаше няколко ранени американци и някои от бомбардировачите бяха повредени. Но над Франция германските изтребители се появиха отново, за да оправят нещата, така че всеки човек и всеки самолет отново станаха като нови.
Когато бомбардировачите се върнаха в базата си, железните цилиндри бяха свалени от подставките им и върнати в Съединените щати, където фабриките работеха денем и нощем; демонтираха цилиндрите, отделяха опасното им съдържание и го превръщаха в минерали. Беше трогателно, че тази работа се вършеше главно от жени. После минералите бяха изпращани на специалисти в отдалечени краища на страната. Тяхната задача бе да ги върнат в земята, да ги скрият умело, така че никога вече да не навредят някому.
Американските летци върнаха униформите си и станаха гимназисти. Хитлер сигурно се е превърнал в бебе, предположи Били Пилгрим. Това не бе част от филма. Били фантазираше. Всички се превърнаха в бебета и цялото човечество, без изключение, взе участие в една биологическа конспирация, за да създаде двама идеални люде, наречени Адам и Ева.


- из Кланица 5 - Кърт Вонегът

Евангелието от космоса


Един посетител от космоса проучил сериозно християнството, за да разбере, ако това е възможно, защо за християните е толкова лесно да бъдат жестоки. Той стигнал до заключението, че поне отчасти това се дължи на небрежното изложение в Новия завет. Той предполагал, че предназначението на евангелието било да научи хората да бъдат милосърдни даже към най-низшите от низшите.
Но евангелието всъщност проповядвало следното:

„ Преди да убиеш някого, трябва да бъдеш абсолютно сигурен, че той няма връзки с големци.”

Бедата на разказите за Христос, твърдял посетителят от космоса, се състои в това, че Христос, който на вид бил съвсем обикновен, бил в действителност синът на най-могъщото същество във Вселената. Читателите разбрали това, ето защо когато стигнали до разпятието, естествено, си помисляли...
- „Ой, този път явно са сбъркали човека, дето са хванали да го линчуват!”

А тази мисъл си има брат: „Има хора, които могат да се линчуват.”. А кои са те? Хората, които нямат връзки с големци. Така е то.
Посетителят от космоса подарил на земята ново евангелие. В него Христос бил наистина нищожество и напаст за много хора, които имали по-добри връзки от неговите. И все пак той трябвало да разправя всичките тези хубави и озадачаващи неща, които разправял в другите евангелия.
Ето защо хората решили един ден да се позабавляват, приковали го на някакъв кръст и забили кръста в земята. Не може да има никакви последствия, мислели си тези, които го линчували. Читателят трябва да си е мислил същото, тъй като Новият завет му набивал в главата, че Исус е едно нищожество.
И после тъкмо преди това нищожество да умре, небесата се разтворили с гръм и мълнии. Гласът на господа затрещял. Той казал на хората, че осиновява скитника, и че му дава пълните привилегии и пълномощия на син на създателя на света, во век и веков. Ето какво казал господ:
„ От сега нататък той ще налага страшни наказания на всеки, който измъчва скитници, които нямат връзки с големци.”
- из Кланица 5 - Кърт Вонегът 

Да не мислиш, че парите растат по дърветата...


"Между другото, Траут бе написал роман за едно дърво, което ражда пари. Вместо листа, по него растели двадесетдоларови банкноти. Цветовете му били правителствени бонове. А плодовете му – диаманти. То привличало човешките същества, които се избивали едно друго около корените му и ставали добър тор.
Така е то."

- из Кланица 5 - Кърт Вонегът

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

***


And I don't believe in the existence of angels
But looking at you I wonder if that's true
But if I did I would summon them together
And ask them to watch over you
To each burn a candle for you
To make bright and clear your path
And to walk, like Christ, in grace and love
And guide you into my arms

...

...