събота, 15 октомври 2011 г.

Евангелието от космоса


Един посетител от космоса проучил сериозно християнството, за да разбере, ако това е възможно, защо за християните е толкова лесно да бъдат жестоки. Той стигнал до заключението, че поне отчасти това се дължи на небрежното изложение в Новия завет. Той предполагал, че предназначението на евангелието било да научи хората да бъдат милосърдни даже към най-низшите от низшите.
Но евангелието всъщност проповядвало следното:

„ Преди да убиеш някого, трябва да бъдеш абсолютно сигурен, че той няма връзки с големци.”

Бедата на разказите за Христос, твърдял посетителят от космоса, се състои в това, че Христос, който на вид бил съвсем обикновен, бил в действителност синът на най-могъщото същество във Вселената. Читателите разбрали това, ето защо когато стигнали до разпятието, естествено, си помисляли...
- „Ой, този път явно са сбъркали човека, дето са хванали да го линчуват!”

А тази мисъл си има брат: „Има хора, които могат да се линчуват.”. А кои са те? Хората, които нямат връзки с големци. Така е то.
Посетителят от космоса подарил на земята ново евангелие. В него Христос бил наистина нищожество и напаст за много хора, които имали по-добри връзки от неговите. И все пак той трябвало да разправя всичките тези хубави и озадачаващи неща, които разправял в другите евангелия.
Ето защо хората решили един ден да се позабавляват, приковали го на някакъв кръст и забили кръста в земята. Не може да има никакви последствия, мислели си тези, които го линчували. Читателят трябва да си е мислил същото, тъй като Новият завет му набивал в главата, че Исус е едно нищожество.
И после тъкмо преди това нищожество да умре, небесата се разтворили с гръм и мълнии. Гласът на господа затрещял. Той казал на хората, че осиновява скитника, и че му дава пълните привилегии и пълномощия на син на създателя на света, во век и веков. Ето какво казал господ:
„ От сега нататък той ще налага страшни наказания на всеки, който измъчва скитници, които нямат връзки с големци.”
- из Кланица 5 - Кърт Вонегът 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

...

...